Transforming a Period Kitchen
Transforming a Period Kitchen
Transforming a Period Kitchen
Transforming a Period Kitchen
Transforming a Period Kitchen
Transforming a Period Kitchen

Home renovation designed to bring the past into the present

The home renovation process in older, heritage or historic properties can be challenging enough, but it can be additionally complex when the property has undergone modifications over the years that have not been completed to what we would recognise as acceptable standards. Building regulations in the past were not always as strict as they are today!

Having to reconfigure a 19th-century property that has undergone some less than optimal renovations over the last 140 years is, however, what we faced in this Adelaide home renovation at 10 Clark.

What was the original house like?

The original property was a two-room cottage built in the 1880s. Since then, it has undergone multiple small extensions and modifications, however these had not made the property more suitable for modern living (and in many instances, they had made it more difficult to create a viable family home). In addition, the property had seen better days, and was in need of some love, care and hard work to restore it.

In terms of the how the property was configured, it featured a small, dark and cramped hallway that was not especially inviting, while the large living area too was somewhat neglected. To compound the issue, this part of the house was separated by walls which meant the space was rather dark and unwelcoming.

Episode 2: Demolition

wHAT DID THE CLIENT WANT?

Although the property had undoubtedly seen better days, the clients loved both their home and the surrounding neighbourhood and so did not want to move away. However, the size of the house meant that it was far from ideal for family living. Therefore, what the clients wanted was a house that was both beautiful and eye catching, while also meeting the family’s lifestyle needs.

Key elements of the client’s vision included the creation of a large, symmetrical hallway that was inviting rather than forbidding. They also wanted an open plan living space that brought in natural light as a means of creating a more spacious look, as well as more storage options.

In addition, the clients regularly enjoy entertaining outdoors, so a key need for them was to have a living room that incorporated the outdoor space, but which could also be enclosed and heated so that it could be used all year round

Episode 3: Early Progress

Key fixtures and fittings

In order to meet the client’s needs, there were a number of new fixtures and fittings that we installed, including:

  • V-groove paneling in the hallway, joinery and fireplace
  • Gas log fireplace
  • Tall doorways in the hallway, with skirting boards that flow with the same lines
  • Contemporary style tiles, sanitary ware, electrical appliances and fixtures
  • Beautiful, polished concrete floor in the main living area
  • Elongated window in the kitchen, with integrated shelving; and
  • Impressive sliding doors that join the living room to the alfresco dining space

Episode 4: Joinery

What was Significant about the home renovation process?

There were several challenging aspects to this home renovation project. The first was the hallway, which was likely the initial addition to the original two-room property and probably undertaken in the early 1900s. Each wall was built using different materials and constructed at different heights, lines and depths, and they were neither square nor plumb, and seemingly had little thought behind them!

This meant that in order to achieve the client’s vision of a symmetrical hallway, we not only had to heighten the doors but also widen them so that they were same width as the hall. This didn’t give us much room to maneuver, but as this was an aspect of the renovation that was very important to the client, we were able to engineer a solution.

Another issue we had to resolve was to install an elongated window and integrated floating shelf in the kitchen. This required quite detailed planning and design, and also presented a number of challenges in the build phase, but once more we were able to solve the problem in a way that was not only practical but looks exceptionally good as well.

We also had to find a way in which to get the electrics to the island bench. To do this, we had to chase into the exisiting polished concrete floor in such a way that it was not visible. Our team considered a number of different methods, but in the end came up with the highly innovative solution of employing the services of a skilled artist, whose highly detailed work meant that we were able to make the concrete kitchen floor look entirely seamless once again.

Episode 5: Tiling

Why does this renovation work?

What strikes you the moment you walk in the front door is the quality of the workmanship throughout. The front half of the house retains much of the original style, but a transformation starts to occur as you move towards the rear of the house. 

Natural light is now able to pour into the previously dark hallway as a consequence of the new skylight we installed, while the V-groove paneling is a nice prelude to the design style found elsewhere in the home.

When you step down into the kitchen and living room, we have installed further V-groove paneling on the joinery and fireplace, creating a much more coherent style that is nevertheless in keeping with the period nature of the property.

The large windows and doors that we installed now allow a huge amount of natural light into the kitchen and living room, giving a greater sense of space and creating a much more welcoming atmosphere. The new sliding doors also mean that the living room can be entirely opened up, creating a dining or living space that can be used all year round.

What has been most satisfying about this Adelaide home renovation project is that the family now has a home that suits their lifestyle and everyday needs, and this has meant that they haven’t had to move and instead can remain living in a property and a neighbourhood that they love.

Episode 6: fINAL pRODUCt

Why does this Adelaide home renovation work?

There are a number of factors that have contributed to the success of this project. In particular, the way the kitchen and the living space are now seamlessly integrated has transformed the room entirely, while the imported marble and natural stone surfaces are a visual highlight and yet entirely practical at the same time.

The installation of integrated appliances also contributed to the more streamlined, contemporary appearance and the open look and feel of the entire space.

Incorporating a laundry renovation into the project, so that the washing machine and dryer can be quickly accessed but are concealed when not in use, was also an aspect of the project that worked extremely well, and which more than met the client’s expectations.

contact us

ADDRESS: 122 Portrush Road, Payneham South SA 5070

PHONE : 0459 218 772

Let’s Get in Touch

Kitchen RenovationBathroom RenovationLaundry RenovationHome RenovationHome ExtensionOther